Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x

Duurzame kleding: beter voor het milieu

De behoefte van de consument om duurzame kleding te kopen en dragen neemt toe. Wist jij dat mode, na olie, de meest vervuilende industrie ter wereld is?

  Duurzame kleding: beter voor het milieu

 


Wat is duurzame kleding?

Duurzame kleding wordt op een eerlijke en verantwoorde wijze gemaakt. Er wordt hierbij rekening gehouden met het welzijn van de planeet en zijn bewoners. Voor het maken van kleding zijn normaliter veel grondstoffen nodig, zoals wol en katoen. Daarnaast wordt er bij de productie van kleding veel water en bestrijdingsmiddelen gebruikt. Dit heeft een enorme impact op het milieu. Daarom wordt er bij duurzame kleding gekozen voor bijvoorbeeld linnen en bamboe. Het milieu wordt zo min mogelijk belast. Daarnaast is er sprake van eerlijke handel en eerlijke lonen.

 


Meer oog voor de arbeidsomstandigheden

Onze kleding wordt vaak gemaakt in lagelonenlanden, onder slechte arbeidsomstandigheden. Discriminatie, kinderarbeid, lage lonen en onbetaald overwerk komt helaas met regelmaat voor in de kledingindustrie. Steeds meer bedrijven vinden het belangrijk dat hun kleding onder goede omstandigheden is gemaakt, ze houden zich daarom aan bepaalde gedragscodes. Deze gedragscodes zijn gebaseerd op de acht ILO-normen, opgesteld door de Verenigde Naties.

Deze normen zijn:
  • Vast arbeidscontract;
  • Geen dwangarbeid;
  • Geen kinderarbeid;
  • Geen discriminatie;
  • Leefbaar loon;
  • Vrijheid van vakvereniging en collectieve onderhandeling;
  • Beperkt aantal werkuren en overwerk;
  • Veilige en gezonde omstandigheden.
 


Hoe herken je duurzame kleding en waar kun je dit kopen?

Je kunt vaak aan het label zien of een merk duurzaam is of niet. Veel ketens verkopen hun kleding met een certificering. Een voorbeeld van een betrouwbare certificering is de Global Organic Textile Standard (GOTS).

 


Geef oude kleding een tweede leven

Elk jaar wordt er alleen al in Nederland een miljoen kilo aan kleding weggegooid. Dat is natuurlijk heel erg zonde. Je kunt deze kleding ook verkopen of deponeren in de daarvoor bestemde textielcontainers. Kleding komt dan terecht in ontwikkelingslanden. Het kopen van tweedehands kleding blijft nog steeds de meest duurzame optie. Tweedehands kleding is vaak makkelijk te vinden. Met stip op nummer één staat Marktplaats, gevolgd door United Wardrobe. Daarnaast kun je in kringloopwinkels veel koopjes scoren. Ook op de IJ-hallen in Amsterdam is er genoeg keuze.

 


Minder vaak wassen

De wasmachine is erg vervuilend en milieubelastend. Het is echt niet nodig om al je kleding na één keer dragen al te wassen. De meeste luchtjes kun je al uit kleding krijgen door deze te laten luchten. Dit kan voor een open raam of door ze te ‘stomen’ tijdens het douchen. Je bent ook milieubewuster bezig als je een milieuvriendelijk wasmiddel gebruikt of je kleding op een lagere temperatuur wast.